PLİSE'NİN YAPI TAŞLARI
Hem el yapımı hem de Makina ile yapılabilen birçok plise çeşidi mevcuttur, bu çeşitlerin hepsini bünyemizde bulundurmaktayız

PLİSOLEY
Piyasada soley plise veya güneş plise diye adlandırılan PLİSOLEY PLİSE dir. Bu Plise çeşidi ise erkekli - dişili karton kalıplar arasına ürünü serip katladıktan sonra buhar verilerek elde edilir. Fakat bu çeşit Plisenin kesimi farklıdır. Yarım daire şeklinde kesilmeli'dir.Bu haliyle Pliseciye gönderilmelidir. Her ne kadar bu Plisenin de makinesi olsa da pek tutulmamaktadır. Zira hem ekonomik olarak yüksek bir değere sahiptir hem de kapasite olarak düşüktür. Bunun yerine bir ekip, kalıplarla bir günde makineden çok daha fazla ürün elde eder.

DÜZ PLİSE
Tek tarafa katlanmak suretiyle elde edilen plise türüne DÜZ PLİSE denir. Bu plise çeşidi, plisenin en basit ve yalın halidir. Derinliği 3-40 mm. arasında olabilir. Üst ölçü ise yine 3 mm. den başlar ve istediğiniz kadar olabilir. Fakat hoş durması açısından genellikle üst ölçü 50 mm. den fazla, derinlik ölçüsü de 30 mm. den çok olmaz. Bununla birlikte düz plisede araya plise yapmadan boşluk verilebilir. Ve pileler sadece bir tarafa doğru yatıktırlar. (Burada verilen ölçü değerleri minumum ve maksimum değerlerdir. Pile ölçüleri genelde bu değerleri görmezler.)

DİK PLİSE
Testere ağzına benzer şekildeki plise çeşidine DİK PLİSE denir. Bu çeşit pliseyi ancak buna göre tasarlanmış olan Dik Plise Makinesi yapar. Zira bu makinenin çalışma prensibi klasik makinelerden tamamen farklıdır. Dolayısıyla böyle bir makine satın aldığınızda sadece dik plise yapabilirsiniz. Başka bir işinizi görmez.

JAKAR PLİSE
Makinenin katlama düzeneğinin sağa veya sola doğru hareket etmesiyle elde edilen pliseye de JAKAR PLİSE(ZİG-ZAG-BAŞAK-BAMBU-GEZME-ZİNCİR) denir. Bu plise farklıdır. Zira yukarıdaki (Düz ve Plikaşe) plise çeşitlerinde makinenin katlama düzeneği ileri ve geri yani dikey olarak hareket ederek bu tarzda plise elde ederken, bu türde ise katlama düzeneği sağa ve sola yani yatay olarak hareket ederek bu çeşit pileyi elde eder. Bu plisede de araya boşluk verilebilir.Bu arada makinenin katlama düzeneğindeki bizim kendi aramızda tarak dediğimiz (yapı olarak tarağa benzediği için) parçanın ucunu lazer kesim ile şekillendirerek çok farklı pilelerde elde etmek mümkündür. Bu sebeple; genel olarak Jakar Plise denilse de, farklı taraklar kullanarak farklı plise şekilleri elde edildiği için
bu şekillere benzeyen nesnelerle de isimlendirilirler. Başak Plise, Zincir Plise gibi.

BÜZGÜ PLİSE
Resimde gördüğünüz, görüntü olarak dik pliseye benzeyen fakat dik pliseden farklı olan diğer bir plise çeşidi de BÜZGÜ PLİSE dir. Bu çeşit pliseyi de ancak buna göre tasarlanmış olan Büzgü Plise Makinesi yapar. Zira üzerindeki 200 den fazla telin ürünü büzdürmesiyle bu çeşit bir plise ortaya çıkar.